Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι Πρυτανικές Αρχές, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας:
διαπιστώνουν πως το γεγονός ότι οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες Επιτροπής Ερευνών, δεν λειτουργούν από τις 12 Σεπτεμβρίου λόγω καταλήψεων στο κτήριο Διοίκησης, του Πανεπιστημίου μας στη Μυτιλήνη, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Επισημαίνουν ότι  η συνέχιση της κατάληψης του κτηρίου διοίκησης και μάλιστα από μια μικρή μειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος (σήμερα από 1 μόνο Τμήμα της Μυτιλήνης τη στιγμή που τα υπόλοιπα 16 τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλα τα άλλα νησιά λειτουργούν κανονικά):
 α) Έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη θέση της τελευταίας Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας αλλά και της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη σημασία της διασφάλισης ανοικτών και ενεργών Πανεπιστημίων.
β)  Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της πλειοψηφίας  των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου μας που επιλέγουν ένα Πανεπιστήμιο εν λειτουργία.
γ) Διασπά τελικά την πανεπιστημιακή μας κοινότητα σε μια περίοδο που είναι απαραίτητο όλοι μας (φοιτητές, διοικητικοί, διδάσκοντες, ερευνητές) να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα πολλαπλά και σημαντικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας.
δ) Στρέφεται αντικειμενικά κατά του ίδιου του Πανεπιστημίου μας, αφού δημιουργεί πρώτα από όλα αδυναμία σύγκλισης των συλλογικών οργάνων και παράλληλα αναστέλλει ζωτικές  λειτουργίες του, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο τώρα όσο και στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες μόνο:
-     Αδυναμία συμμετοχής  σε σοβαρότατους διαγωνισμούς που αφορούν το κτήριο των Κοινωνικών Επιστημών και τις φοιτητικές εστίες στη Μυτιλήνη, το κτήριο 7ης Μαρτίου στη Ρόδο, τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτηρίων, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να χάνονται μοναδικές και μη αναπληρώσιμες δυνατότητες για το σύνολο του Πανεπιστημίου ή για επιμέρους Σχολές.
 -    Αδυναμία υλοποίησης των σημαντικών ιδρυματικών έργων που έχει εξασφαλίσει το Ίδρυμα, ζωτικών για τη λειτουργία του αλλά και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας σε πολλούς νέους, η οποία επιφέρει σημαντικές απώλειες πόρων και εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και ματαίωσής τους.
-    Σοβαρότατες καθυστερήσεις στην αμοιβή των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν στην Πρακτική Άσκηση, καθώς και της πληρωμής εξόδων που είχαν προκαταβάλει διδάσκοντες, από προσωπικούς τους πόρους, για έξοδα δραστηριοτήτων στα πλαίσια της Πρακτικής Άσκησης.
-     Σοβαρή καθυστέρηση της αμοιβής μελών προσωπικού, που συχνά δεν έχουν άλλους πόρους:  νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, αλλά και μέλη των Διοικητικών Υπηρεσιών και της Επιτροπής Ερευνών που εργάζονται με συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σε συνθήκες οξυμμένης οικονομικής στενότητας, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να λάβουν τη βασική τους αμοιβή, και άρα να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης.
  
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λειτουργεί σε εξαιρετικά οριακές συνθήκες τόσο ως προς το προσωπικό του (έλλειψη στελέχωσης διοικητικού και διδακτικού προσωπικού), όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του. Είναι δεδομένο ότι και για τα δύο αυτά ζητήματα ευθύνη έχει η Πολιτεία. Είναι επίσης δεδομένο, ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ (ν.4009/2011) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην έρευνα στη χώρα μας.

Σεβόμαστε απολύτως τις απόψεις και τους αγώνες όλων. Θεωρούμε ωστόσο ότι η κατάληψη των κτηρίων του Πανεπιστημίου μας, δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αγώνα στη σημερινή συγκυρία διότι, ενώ μπορεί να εκφράζει τη δίκαια αντίθεσή μας στον νόμο και την κυβερνητική πολιτική, στρέφεται ταυτόχρονα ενάντια στην προσπάθεια που καταβάλει το Πανεπιστήμιό μας να παραμείνει ενεργό, δυναμικό και σε λειτουργία παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι φοιτητές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η φοίτησή τους στην περιφέρεια δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν με νέα εμπόδια, αλλά να υποστηριχθούν από όλους με την καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος. 

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ο νέος νόμος και η θεαματική μείωση των δαπανών για την Παιδεία ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επιβίωση αρκετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοικτό, συνεχίζοντας το πρωτοποριακό του έργο στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί για τη λειτουργία του τόσο ο νέος νόμος όσο και οι ακραίες περικοπές πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, πρέπει να προβληθούν και να αντιμετωπιστούν με τρόπους που δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη ζωή και το έργο του Ιδρύματος.
Καλούμε λοιπόν όλους τους/τις φοιτητές/ριες που με θάρρος αγωνίζονται ενάντια στα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος και η λιτότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να συστρατευθούν με την πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, για να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού, ενωμένοι με επιτυχία, για το καλό των φοιτητών/ριών μας, του επιστημονικού δυναμικού, των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.

Οι Πρυτανικές Αρχές, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου