Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Συμμετοχή ΣΕΕΔιΠ στην απεργία ΔΕΠ & λοιπές θέσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συμμετοχή του Συλλόγου ΕΕΔΙΠ
στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Συλλόγου ΔΕΠ


Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας,

Πάγια θέση των μελών του Συλλόγου μας ήταν και είναι ότι οι μονοήμερες και ολιγοήμερες συμβολικές απεργίες δεν συνιστούν αποτελεσματικό μέσο πίεσης, αντίδρασης και διεκδίκησης, σε αντίθεση με μια απεργία διαρκείας, εφόσον θεωρούμε ότι τα αιτήματα μας είναι αντικειμενικώς δίκαια και μη αμφισβητήσιμα. Βασική προϋπόθεση, δε, είναι να έχουν εξαντληθεί κάθε άλλου είδους μορφές δράσης (π.χ. συλλογικές πορείες διαμαρτυρίας, ευρεία ενημέρωση της κοινής γνώμης με κάθε πρόσφορο τρόπο, κ.ά.)

Έχουμε, επίσης, ομόφωνα υποστηρίξει ότι είμαστε υπέρ του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Θεωρούμε, βέβαια αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών μας την απόφαση τους για αποχή από τα μαθήματα ή για άλλο μέσο διεκδίκησης, είμαστε, όμως, αντίθετοι σε κάθε μορφή κατάληψης χώρων που ανήκουν όχι μόνον σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Τα Πανεπιστήμια αποτελούν χώρους διάχυσης γνώσης και πολιτισμού, διεξαγωγής έρευνας, κ.λπ. Είναι σημαντικό να παραμένουν ανοικτά, ώστε, παράλληλα με τη μάθηση και την έρευνα, να δίνουν βήμα σε όλους για πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, κ.λπ.

Εντούτοις, δεδομένου ότι ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας αποφάσισε να προχωρήσει σε 5/ημερη απεργία από τις 10 έως και τις 14 Οκτωβρίου, δηλώνουμε ότι θα συμμετέχει και ο δικός μας Σύλλογος, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απόφαση του Συλλόγου ΔΕΠ και, κυρίως, ως διαμαρτυρία για τις μαζικές απολύσεις των συναδέλφων μας με ΠΔ 407/80 και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και ΕΕΔιΠ. Αυτό και μόνον το γεγονός, σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η αντισυνταγματικότητα και η εφαρμογή πολλών εκ των διατάξεων του νέου Νομοσχεδίου, συντελεί στην αδυναμία λειτουργίας των περισσότερων Ιδρυμάτων της Χώρας, και ιδίως της Περιφέρειας, τα οποία ταλανίζονται από παρόμοια προβλήματα.

Διευκρινίζουμε ότι συμπαραστεκόμαστε σε απεργιακούς αγώνες, όχι, όμως σε απλή αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα.

Θέλουμε, τέλος, να τονίσουμε ότι βασική προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικός κάθε είδους αγώνας είναι η λήψη συλλογικών αποφάσεων και κοινής δράσης όλων των συνιστωσών, όχι μόνον του δικού μας Πανεπιστημίου, αλλά και των υπολοίπων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Η συνεργασία και η συστράτευση μεταξύ των εργαζομένων όλων των κατηγοριών, των φοιτητών και των Διοικήσεων όλων των Ιδρυμάτων για κοινή ή, έστω, συμπληρωματική δράση θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη.


Για το Δ.Σ. του ΣΕΕΔιΠ Π.Α.

Η πρόεδρος                    Η γενική γραμματέας
Αύρα Καραφίλη                Αικ. Νικολαρέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου